MOEILIJKE DAGEN - Reisverslag uit Jinja, Oeganda van Sabine Summeren - WaarBenJij.nu MOEILIJKE DAGEN - Reisverslag uit Jinja, Oeganda van Sabine Summeren - WaarBenJij.nu

MOEILIJKE DAGEN

Door: Sabine

Blijf op de hoogte en volg Sabine

26 Maart 2008 | Oeganda, Jinja

Hallo allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets op de site heb gezet. De laatste keer was net nadat mijn moeder weer was vertrokken. We hebben samen een ontzettend leuke tijd gehad. Nadat mijn moeder weg was heb ik het een paar dagen heel moeilijk gehad. Nu denkt iedereen natuurlijk dat dat komt omdat mijn moeder weg was, maar dat was niet zo (sorry mam). Ik ben nu ruim 6 maanden in Oeganda en ik realiseerde me ineens dat het aftellen nu toch echt wel is begonnen. Ik heb het heel moeilijk gehad met de gedachte dat ik over een paar maanden toch echt naar huis moet en dan al die kinderen hier achter moet laten. Ik ben zoveel van de kinderen gaan houden (een aantal in het bijzonder), dat het echt pijn doet in mijn hart om ze achter te moeten laten. Ik heb het nu weer even naast me neer kunnen leggen, maar ik kan je nu wel al vertellen dat het afscheid echt heel moeilijk gaat worden. Ik zou er zo een paar mee willen nemen, maar dat kan natuurlijk niet (helaas).
Gisteren is er weer een nieuw jongetje gebracht. We weten niet hoe oud hij is en het is ook moeilijk te schatten. Hij is erg klein, maar lijkt al behoorlijk wijs. Aan de hand van zijn lengte zou ik zeggen dat hij ongeveer 1,5 jaar oud is. Zijn naam is ook niet bekend. Wat ik heb begrepen zegt hij zelf dat hij Fahadi (of zoiets) heet, maar dat is een Moslim-naam en volgens zuster Elizabeth laten Moslims hun kinderen niet achter. Er wordt door de hele familie voor hen gezorgd. Omdat ze zijn naam niet zeker weet heeft ze hem nu Thomas genoemd. Het verhaal achter zijn komst is een beetje vreemd, dus ik ben benieuwd hoe lang hij bij ons blijft. Voor hetzelfde geld staat er binnen een paar dagen een man/vrouw op de stoep, die de ouder van het kind zegt te zijn. Omdat het jongetje al wat ouder is zullen we aan zijn reactie wel kunnen zien of dat waar is of niet.
Ik voel me al ruim een week niet helemaal fit. Ik ben verkouden en erg moe. Ik slaap elke nacht minstens 8 uur en vervolgens overdag ook nog eens 1 tot 1,5 uur. Ik heb het met de Paasdagen dan ook lekker rustig aan gedaan, hoewel ik de dagen ervoor wel met alle kinderen een paasmandje heb gemaakt en eieren heb beschilderd. Dat vonden ze geweldig!! Het regenseizoen is nu echt begonnen. Het heeft de laatste week heel erg veel geregend. Elke dag tussen 13:00 en 14:00 uur begon het met een enorm harde bui en dan bleef het de rest van de dag door regenen. Gelukkig is het nu weer een paar dagen wat mooier weer.
De vorige keer vertelde ik dat er veel mensen waar ik regelmatig mee omging zijn vertrokken. Nu kan ik vertellen dat er ondertussen weer 2 nieuwe meiden in Jinja zijn. Zij verblijven 9 weken bij Mama Jane. Ik heb ze nog niet ontmoet maar ik wil zometeen naar Mama Jane gaan om te kijken of ze er zijn. Ze blijven niet lang, maar tegen de tijd dat zij weggaan komen er waarschijnlijk ook weer vrijwilligers naar St Mugagga Boys Home. Ik heb besloten om iets langer te blijven dan in eerste instantie gepland. In plaats van half mei kom ik nu waarschijnlijk eind juni naar huis.

Dat was het wel weer voor deze keer. Nu eens niet zo'n heel lang bericht. Jullie horen het wel weer als er wat te vertellen valt.

Veel liefs Sabine

• 26 Maart 2008 - 08:36

Ilse:

Hoi Sabine,
    Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Je hebt daar al zoveel opgebouwd. Ik geloof het meteen dat je het liefst een paar van die kindjes mee zou willen nemen!
    Ik wens je nog heel veel plezier en succes met alles en beterschap. Ik mail je nog, want ik heb je nog wat meer te vertellen.
    Liefs Ilse.

• 26 Maart 2008 - 08:39

Wieke Vlasveld:

Hoi Sabine!

Ik snap dat je het er moeilijk mee hebt de kinderen over een tijdje achter te laten. Ik had precies hetzelfde.

Vervelend dat je je niet zo lekker voelt. Doe rustig aan inderdaad, en hopelijk gaat het dan vanzelf weer weg.

Hoe gaat het met Francis? Ik heb zijn foto op m'n kamer hangen en vind hem echt superleuk! Nogmaals bedankt ervoor!! Geef hem een dikke knuffel van me.

Ik ben ontzettend benieuwd naar je foto's, dus ik kom ze zeker over een paar maanden bekijken!

Veel plezier nog daar! Ik ben jaloers op je.

xx Wieke

• 26 Maart 2008 - 09:50

Jozef:

Tja, dat moment waarop je begint met aftellen is onvermijdelijk. Ik kan het me ook nog goed herinneren. Achteraf had ik spijt dat ik daar zo vroeg mee begonnen was...dan ben je al teveel met het afscheid bezig. Ik zou dus zeggen: geniet er nog maar volledig van! Je hebt tenslotte nog langere in Iganga te gaan, dan veel vrijwilligers er uberhaupt geweest zijn!

Groet, en ook ik ben benieuwd naar verhalen en foto's :)

Jozef

• 26 Maart 2008 - 18:35

Lisette:

hey sabine!

shit he dat afscheid,maar je hebt nog heeel wat dagen!(niet in maanden rekenen!)
    weet je wie de nieuwe vrijwilligers zijn op boys home, en voor hoelang ze blijven?
    wens je nog een hele fijne tijd toe, doe degoetjes aan sister elizabeth van me!

liefs Liset

• 26 Maart 2008 - 22:01

Carlo&yvonne:

hoi sabine,
    alle afscheid doet pijn.geniet ervan zolang het nog duurt.
    groeten carlo

• 27 Maart 2008 - 10:13

Haitske:

Hé Sabine,
    Geniet er nog even van, van deze kids!
    Toch fijn dat je nog tot eind juni blijft, en dan is het hier haast zomervakantie, dus kun je lekker uitrusten:)als je thuiskomt.
    Wel heel gaaf zeg wat je allemaal hebt meegemaakt...
    Groetjes uit Odiliapeel!

• 27 Maart 2008 - 19:36

Marleen:

Hoi Sabine,
    ik snap dat het jammer is om daar weg te gaan, maar er staat je vast genoeg leuks te wachten als je weer in Nederland bent. Het kan snel gaan hoor.... Ik woon inmiddels samen met jeffrey en we hebben een huis gekocht waar we 29 april de sleutel van krijgen. Geniet er maar lekker van, verzamel mooie herinneringen, dan kun je die in ieder geval mee naar huis nemen.
    Groetjes en waarschijnlijk tot in juni dan!
    Marleen

• 28 Maart 2008 - 17:22

Tineke (De Keien):

Hoi Sabine,

Het is een goed teken, dat je het moeilijk vindt om afscheid te nemen. Je hebt natuurlijk met de kinderen een leuke band opgebouwd.
    Sabine, geniet nog van je tijd bij de "donkere" scheetjes.
    Namens de woensagavondgroep van De Keien wens ik je nog veel succes!

• 30 Maart 2008 - 10:38

Marielle:

Hey sabine

Voor je het weet ik het voorbij, maar probeer er voor te zorgen dat je er niet teveel mee bezig bent. Je kunt je tijd nog beter aan de kinderen besteden. Geniet ervan, want Nederland wil bij mij nog steeds niet echt wennen.
    Klopt het dat ik Richard zie lachen op de foto?

veel plezier
    Marielle

• 30 Maart 2008 - 14:44

Lieveke:

Hoi Sabine,

Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is om van al die lieve kinderen en zusters afscheid te moeten gaan nemen. Gelukkig is het nog niet zo ver maar ik wens je nu alvast wel veel sterkte toe.

Liefs Lieveke

• 30 Maart 2008 - 22:40

Tonny:

HI Sabine,

Ik zal het deze keer ook wat korter houden dan.
    Overal waar je het leuk vindt, is het jammer om te vertrekken en zeker als je er zo lang bent als jij dadelijk. Misschien is het makkelijker als je kunt onthouden wat je er allemaal voor goeds zult achterlaten en alle herinneringen, die je mee terug kunt brengen. Niet te vergeten al die geweldige foto's.
    Je kunt je ook afvragen of je er zo graag wil zijn, dat je er een betaalde baan moet gaan zoeken?

Hoe komt zo'n jongetje bij jullie terecht? Je schrijft wel dat er een verhaal achter zit, maar ben toch heel benieuwd hoe dat dan in zijn werk gaat.
    Het zijn trouwens allemaal snoezen van kinderen als ik je foto's bekijk. Kan me voorstellen, dat je er een aantal mee naar huis zou willen nemen. Helaas blijven ze niet zo klein.

Wij krijgen volgende week onze nieuwe keuken. Ben heel benieuwd hoe er dat uit gaat zien. Tegen de tijd dat je terug komt hoop ik toch echt dat alles opgeruimd, af en aan de kant is.

Beterschap en geniet nog maar even.

Tonny

• 02 April 2008 - 16:44

Maude Pauly:

Hey Sabine
    I am back in Luxembourg and enjoying the time here with my family,friends and animals...thank you so much for your letter with the picture of the children.I miss them and hope they are all fit. How is richard?
    Hugs
    Maude

• 04 April 2008 - 15:42

Edwin:

Hoi hoi,

Ik weet dat de meesten het niet willen horen, maar........JE HOEFT NATUURLIJK NIET NAAR HUIS!!!!
    Ik weet hoe je je voelt!
    Misschien kom ik je nog wel opzoeken voor eind juni (mijn bedoeling is om rond 23 juni naar huis te gaan).

Veel plezier,
    Edwin

• 04 April 2008 - 20:24

Manuela Nieuwboer:

Hoi Sabine, bedankt voor je kaartje. Leuk om te horen dat de kids daar blij zijn met hun nieuwe kleren. Ik zag net ook de foto met de 4 jongens in de 'kleren van Milan'. Dat ziet er heel anders uit dan onze 'witkop' in die kleertjes! Ik hoop dat ze er nog veel plezier van zullen hebben.
    En jij nog heel veel plezier tijdens je resterende verblijf in Uganda.

Groetjes ook namens Leon, Ramon en Milan.
    Manuela

• 05 April 2008 - 20:22

Alberdien ( De Keien:

Hoi Sabine.
    Regelmatig kijk ik naar je avonturen in Oeganda. Enthousiaste verhalen en schitterende foto!s met allemaal van die mooie kindjes. Geniet van je tijd daar en kom na afloop maar weer eens lopen bij de Keien. Kunnen we alles ook horen.
    Tot kijk!!!