LAATSTE WEKEN - Reisverslag uit Jinja, Oeganda van Sabine Summeren - WaarBenJij.nu LAATSTE WEKEN - Reisverslag uit Jinja, Oeganda van Sabine Summeren - WaarBenJij.nu

LAATSTE WEKEN

Door: Sabine

Blijf op de hoogte en volg Sabine

24 Februari 2009 | Oeganda, Jinja

Hallo allemaal,

Dit zou wel eens het laatste berichtje kunnen zijn voordat ik weer naar ons koude kikkerlandje terugkeer. Ik heb nog maar 3,5 week in Oeganda te gaan en dat worden nog drukke weken. Ik merk dat ik de laatste tijd amper tijd heb om te internetten. Mijn moeder en zusje (die momenteel in Nieuw-Zeeland zijn) wilden afgelopen week met me skypen, maar zelfs daar had ik geen tijd voor.
Nog steeds ga ik elke week minimaal 2 dagen naar Iganga om de kinderen in Babies Home te bezoeken. Daar geniet ik echt volop van. Ik had verwacht dat ik wat meer afstand van de kinderen zou kunnen nemen als ik in Jinja zou wonen, waardoor het dit keer minder moeilijk zou zijn om ‘definitief’ afscheid te nemen. Ik merk nu al dat dat toch tegen zal gaan vallen. Ik vind het nu al steeds moeilijker om er weg te gaan omdat ik weet dat ik er nog maar een paar keer kan komen. Als ik denk aan het ‘definitieve’ afscheid komen de tranen meteen weer in mijn ogen. Met name het afscheid van Richard en Joel zal erg moeilijk worden. Dat zijn echt mijn 2 schatjes.

In Jinja heb ik het ook nog altijd erg goed naar mijn zin. Ik woon nog steeds in het huis met het zwembad in de tuin. Linda is ondertussen al een maand terug uit Nederland. In eerste instantie was ik van plan om na haar terugkomst weer andere woonruimte te gaan zoeken. Het beviel ons echter zo goed om samen in het huis te wonen, dat ik heb besloten om tot mijn vertrek naar Nederland hier te blijven. Linda gaat 3 ochtenden in de week bij een weeshuis werken en op 2 van die ochtenden pas ik op haar zoontje Emanuel. Dat is erg leuk.
Het uitgaan staat de laatste tijd op een laag pitje dus ik zie mijn vrienden niet zoveel meer. Omdat ik bij Linda woon vind ik dat niet zo erg. Ik ben in ieder geval niet veel alleen en met Linda (en Emanuel) heb ik ontzettend veel lol.

Afgelopen donderdag ben ik met Sabrina naar een weeshuis in Gangama (in de buurt van Mbale) geweest. Daar zijn momenteel 2 vrijwilligers via Jongeren en Missie. Het was wel leuk om nog een weeshuis voor jonge kinderen (babies home) te bezoeken dat door Oegandezen wordt geleid. Alle weeshuizen in Jinja worden nl. door Amerikanen geleid en/of gefinancierd en dat is niet te vergelijken met ‘Oegandese’ weeshuizen. Het was best een mooi gebouw met vele mogelijkheden. Helaas wordt het momenteel nog niet optimaal gebruikt, maar ik weet dat een Nederlandse vrouw een stichting (KiBaHome) heeft opgericht om het weeshuis financieel te steunen. Zij heeft al een aantal hele goede verbeteringen mogelijk gemaakt en waarschijnlijk gaat het alleen maar beter worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vond dat veel kinderen er niet zo gezond uitzagen. Hopelijk komt daar ook snel verandering in. Ik heb het idee dat het voor de gezondheid van de kinderen heel belangrijk is dat er in dit weeshuis voorlopig vrijwilligers vanuit westerse landen blijven komen. Mocht je interesse hebben dan kun je meer lezen op www.kibahome.nl of contact opnemen met Lies Lucas (info@kibahome.nl) of Jongeren en Missie (www.jongerenenmissie.nl).
Onderweg naar huis hadden Sabrina en ik nog grote problemen gehad. We hadden op het taxipark in Mbale een prijs afgesproken voor de rit naar Iganga. Bij babies home in Iganga aangekomen ging de conducteur niet accoord met die prijs (de conducteur en chauffeur waren meteen na vertrek uit Mbale vervangen) en liet ons niet uitstappen. Het ging maar om 2000shs (€0,80), maar het ging ons om het principe. De mensen die in de matatus werken proberen zo vaak blanken af te zetten. Uiteindelijk hebben we (met schaamte) Fr. Ndanda gebeld. Hij is gekomen om ons te helpen. We mochten nog steeds niet uit de matatu. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen doordat ik de vingers van de conducteur los trok en tegelijkertijd met 2 voeten tegen de deur trapte en Fr. Ndanda aan de buitenkant aan de deur trok. Zelfs toen we uit de matatu waren konden we niet wegkomen. Uiteindelijk hebben we dus toch die 2000shs betaald, maar we hopen hiermee wel een boodschap afgegeven te hebben.

Vrijdag hebben Sabrina en ik 2 kinderen van Babies home (Richard en Moses) meegenomen naar Jinja. We zijn naar mijn huis gegaan waar ze konden spelen met Emanuel en zijn speelgoed. We hadden graag even met ze in het zwembad gewild, maar het was niet zonnig/warm genoeg. Ze hebben het echt super leuk gehad en lekker eten gehad waarvan ze enorm genoten. ’s Avonds waren ze helemaal uitgeteld!!

Dat was het wel weer voor deze keer. Ik ga er nog een paar leuke laatste weken van maken. Hopelijk is het de komende tijd ook mooi weer, zodat ik nog even aan mijn kleurtje kan werken!! Misschien horen jullie nog wat van me voordat ik naar huis ga, zoniet dan zal ik na thuiskomst weer snel verslag uitbrengen.

Tot snel!

Veel liefs Sabine

PS. Mama en Linda, nog veel plezier in Nieuw-Zeeland!

In het weekend probeer ik weer nieuwe foto's op mijn site te zetten: www.mijnalbum.nl/album=OVWH3XXT

• 24 Februari 2009 - 11:44

Liset:

Heee Sabientje!

Weer een leuk verhaal, wat gaat die tijd toch snel he! Geniet van de laatste weekjes en ik hoop dat het afscheid niet te moeilijk wordt!

We hebben contact als je weer in NL bent!

Liefs, Liset

• 24 Februari 2009 - 11:58

Sjaak:

geniet van de dagen ,en de nachten,
    sjaak

• 24 Februari 2009 - 14:50

Ilse:

Hoi Sabine,

Nog heel veel plezier die laatste weken en alvast een goede reis terug!
    Groetjes Randy, Ilse en Bram.

• 24 Februari 2009 - 15:18

Edwin:

Hey Sabine,
    Ik was van plan je van de week te mailen, maar aangezien je misschien geen tijd meer hebt om die te lezen doe ik het maar via deze weg.
    Geniet nog maar extra veel van je laatste weekjes en we spreken snel iets af als je weer terug bent. Ik vertrek waarschijnlijk over een paar maanden voor weer ruim een half jaar (waarschijnlijk naar midden-Amerika, de Cariben en Azië).
    Groetjes Edwin

• 25 Februari 2009 - 09:51

Jeannine Derks:

Sabine geniet van je laatste weken en sterkte alvast met het afscheid nemen van al je vrienden...

Groetjes Jeannine

• 27 Februari 2009 - 16:48

Tineke:

Sabine,

Geniet van de laatste weken in je favoriete land!

Fen goede vlucht en tot ziens bij De Keien!

• 27 Februari 2009 - 16:52

Rinty:

Hoi sabine,

bedankt voor je berichtje! Wens je nog een hele goede tijd toe in Oeganda, geniet ervan he! en misschien kun je dan samen met woody hiernaar toe vliegen...

liefs Rinty

• 27 Februari 2009 - 19:22

Lieveke:

Lieve Sabine,

Geniet nog lekker van je laatste weken daar! Heel veel sterkte met het afscheid van alle kinderen, de zusters en de vaders.

Liefs Lieveke

• 28 Februari 2009 - 08:30

Jose:

hoi sabine
    Fijn dat je het zo naar je zin hebt,maar wel weer moeilijker om weg te gaan.Tegen die tijd dat je terug naar Nederland komt,begint de lente.Mischien verzacht dat een beetje!!geniet nog van de tijd dat je nog in Africa bent!!Tot later gr. berry en Jose

• 03 Maart 2009 - 15:10

Gielion & Lieke:

Hi Sabine

Erg leuk om je verhalen te lezen. Ik heb al een tijdje niet meer gereageerd. Wij zijn nl. behoorlijk onverwacht afgereisd naar Sri Lanka om een dochtertje op te halen. Ze heet Nomi en is geboren op 11 mei 2008. We zijn zaterdag teruggekomen en ht gaat gewelidg met ons!

Ik hoop dat je nog leuke laatste weken heb en dat je het een beetje prettig kunt afsluiten.

Groetjes Gielion, Lieke, Manu & Nomi.

• 03 Maart 2009 - 15:13

Haitske:

Hé Sabine,
    Geniet nog even van die laatste weken daar...en knuffel de kids enorm veel:).En sterkte met het afscheid van de kids..
    Groetjes!