FEESTEN - Reisverslag uit Iganga, Oeganda van Sabine Summeren - WaarBenJij.nu FEESTEN - Reisverslag uit Iganga, Oeganda van Sabine Summeren - WaarBenJij.nu

FEESTEN

Door: Sabine

Blijf op de hoogte en volg Sabine

05 Januari 2008 | Oeganda, Iganga

Het eerste berichtje van het jaar 2008. Alle feestdagen zijn weer voorbij, dus dat betekent dat ik eindelijk weer eens tijd heb om een (interessant) bericht op de site te zetten.
Jammer dat het Sinterklaasfeest niet doorging, maar ook weer niet zo erg, want we hadden nog veel feesten in het vooruitzicht.

Graduation day
Zaterdag 8 december werd het schooljaar van onze kleuterschool afgesloten. Dit noemen ze hier graduation day. Er zitten op onze school ook kinderen uit het dorp en alle ouders van deze kinderen kwamen naar de viering en verder nog andere genodigden. Het was een grote happening met veel optredens van de kinderen. Ik had zelf met de kinderen een dans ingestudeerd. Alle kinderen vonden het ontzettend leuk en wilden het maar al te graag aan hun ouders laten zien. Ik heb er een filmpje van gemaakt.

Die zelfde avond hebben Marielle en ik onze verjaardagen gevierd voor vrienden en al het personeel van Babies Home. Het was een ontzettend leuke avond. We hadden zo’n 30 mensen uitgenodigd, maar het is hier heel normaal dat mensen vrienden of familie meebrengen, dus uiteindelijk waren er ongeveer 40 gasten. Het is hier ook heel normaal dat je tijdens een feest voor een maaltijd zorgt, dus Marielle en ik hadden vrijdag al in de keuken gestaan en vervolgens zaterdag ook nog de hele middag. Gelukkig hadden we toen wat hulp gekregen van Mieke & Lisette (en keukenpersoneel) anders hadden we het nooit op tijd af gekregen. Wat wil je als je voor ongeveer 40 personen moet koken. Ook de feestzaal moest nog versierd worden. Dat kon allemaal pas na de viering van graduation day, omdat de ruimte daarvoor in gebruik was. Voor de maaltijd hadden we zowel lokale als ‘Nederlandse’ gerechten klaargemaakt (zoete aardappelen, chapati, gewone aardappelen, rijst, kip, geit, jus, zoet-zure saus, kerrysaus, salade, fruit). Iedereen vond het erg lekker. Als verrassing kregen we van zuster Elizabeth ook nog een taart aangeboden. Deze was ook erg lekker! Verder hebben we van een aantal mensen een cadeautje gekregen (armband, mini yamboree, ketting, schilderij en een gevulde koektrommel). We hebben tot ongeveer 23:30 uur gefeest en gedanst. Toen was er eigenlijk alleen nog personeel en de gasten die bleven slapen, dus besloten we het feest te beëindigen. Als het aan het personeel had gelegen waren ze nog wel een tijdje doorgegaan, (ze haalden er zelfs nog lokaal bier bij; erg smerig!) maar wij vonden het genoeg. Met Thomas en de gasten die bleven slapen (alle Nederlanders & Brenda) hebben we in ons huisje nog even nageborreld. Het was een leuke, bijzondere avond die ik niet snel zal vergeten.

Funeral rights
Op 14 december zouden we eigenlijk naar de familie van zuster Elizabeth gaan voor Funeral rights (herdenkingsdienst van overleden familieleden). Vanwege de uitbraak van het ebola-virus werd echter geadviseerd om grote bijeenkomsten zoveel mogelijk te vermijden, dus het leek de zuster verstandiger om niet te gaan. Er zouden namelijk mensen vanuit het hele land (ook besmette gebieden) naar toe komen. Hier zijn we dus niet naar toe geweest. Op zich niet zo heel erg, want waarschijnlijk was het weer zo’n ellenlange mis geweest, met rond 16:00 uur eindelijk een lunch.

Kerstfeest
Het Kerstfeest begon hier op kerstavond 24 december en ook echt geen dag eerder. Op deze dag werd ook de boom pas gezet. ’s Avonds zijn we met alle zusters naar de avondmis geweest. Daarna zijn we ook nog naar een kapelletje gegaan, waar we nog wat kerstliedjes hebben gezongen. Na de mis, stonden er snacks te wachten in de vorm van popcorn, pinda’s, mandazi’s (soort broodjes) en vlees. Drank ontbrak er ook niet aan (soms toch wel jammer dat ik geen bier of wijn lust). De hele avond klonk er muziek en uiteindelijk hebben we zelfs nog gedanst tot in de kleine uurtjes.
Op 25 december gingen we met ±25 kinderen naar de kerk. Dat was een heel gedoe, want alle oudsten wilden met de auto mee. Dat hield dus in dat de kleinere kinderen moesten lopen. Het is niet ver, maar toch... Na de mis en een ontbijt zijn we met alle kinderen naar de eet/speelzaal gegaan. Daar hadden we een kerstboom opgetuigd met koekjes, een paar door de kinderen gemaakte kerstballen, wat slingertjes, lichtjes en ballonnen. Het was maar goed dat ik creatief bezig was geweest met en voor de kinderen, anders had er echt niets in de boom gehangen. Voor elk kind lag er een cadeautje onder de kerstboom. Marielle en ik hebben deze uitgedeeld en ze hebben het allemaal tegelijk open gemaakt. Het was de eerste keer dat ze ingepakte cadeautjes kregen, dus dat was een hele happening. De oudsten kregen een tasje met daarin een kladblokje, potlood, knijpbeestje en stickertjes en alle andere kinderen kregen een knuffel of auto. (Colinda, nog bedankt voor de potloden, die kwamen nu erg goed van pas!!) De oudste kinderen waren echt trots op hun cadeau en zeiden de hele dag dat ze naar school gingen. Voor de kleine kinderen was het allemaal nog niet zo goed te bevatten. De meeste kinderen keken na een paar minuten al niet meer naar hun cadeautje om. Zeker toen ze een koekje uit de boom mochten halen was dat cadeautje niet meer zo belangrijk. Voor algemeen gebruik hadden we een zak met ballen en een radio/cd-speler aan het weeshuis cadeau gedaan. De rest van de dag hebben de kinderen vooral heerlijk gespeeld en stond Kerst voor ons ook hier vooral in het teken van veel eten en drinken. De maaltijden bij de zusters waren nog uitgebreider dan anders.

Mijn verjaardag
Hoewel er wel nog een week lang feest wordt gevierd (wat betreft de maaltijden in ieder geval) wordt Tweede Kerstdag hier niet echt gevierd. Toch was het een beetje feest, want ik was jarig! Ik was ’s morgens weer mee geweest naar de kerk. Daar werd zelfs door de Vader/ priester voorgelezen dat ik jarig was. Dat vond ik wel bijzonder. Hierdoor kwamen er tijdens en na de mis allemaal mensen naar me toe om me te feliciteren. Dat ik vervolgens door de ouders van Thomas (de Duitse jongen die hier in de buurt ook vrijwilligerswerk doet) 10 jaar jonger werd geschat dan ik werkelijk ben, was toch wel een complimentje (hoewel 22 jaar wel erg jong is). De zusters en Marielle en ik hadden voor kerst allemaal cadeautjes voor elkaar gekocht, maar die waren nog niet uitgepakt, dus dat was het eerste dat we deden na het ontbijt. Iets kopen voor zusters valt niet mee, dus hadden Marielle, zuster Regina (Amerikaanse zuster die hier voor 2 maanden verblijft) en ik samen een paar warmhoudpannen cadeau gedaan aan alle zusters samen en ieder wat beltegoed gegeven. Dat doet het altijd goed! Ik had zelf een kettinkje, armband, houten giraf, sjaaltje, zakdoek, chocolade, een zeep/wasstaaf en ook wat beltegoed gekregen.
Tijdens elke maaltijd werd er voor me gezongen en ik moest zelfs een taart aansnijden en uitdelen. Ze vieren hier eigenlijk helemaal geen verjaardagen, dus dat was toch best een beetje bijzonder. Hoewel ik mijn familie en vrienden wel mistte, was het toch wel een leuke dag geweest. Ik vond het ook erg leuk dat mama en Lorraine hadden gebeld. Kerst-/verjaardagskaarten had ik met kerst nog niet veel gehad, maar de afgelopen week, m.n. gisteren heb ik er wel heel veel ontvangen. Mama; Linda; Lorraine, Jasper & Iris; Marijn & Cécile; Marion, Henrico & Milan; Randy & Ilse; ome Dolf & tante Corry; Theo & Marieke; ome Jan; ome Antoon & tante Marijke; Hans Jonkers en Loek ALLEMAAL HEEL ERG BEDANKT!! Marion, Lorraine & Linda ook bedankt voor de cadeautjes! Ik ben heel blij met de cd. Ik wil natuurlijk ook iedereen bedanken die me via de site of e-mail kerstwensen en/of felicitaties heeft gestuurd.

Kinderfeestje
Voor 18 december hadden we een kinderfeestje gepland voor de kinderen die op Babies Home wonen. Omdat ik toen nog met een pijnlijke schouder zat hebben we het vrijdag 28 december gedaan. We hebben de kinderen geschminkt en (typisch Hollandse) spellen gespeeld (ringwerpen, blikgooien, zaklopen, snoep happen. ’s Middags hebben we het zwembad opgezet, waar de kinderen heerlijk in hebben gespeeld. Vooral het schminken, snoephappen en zwemmen waren een groot succes. Natuurlijk hebben we ze ook op wat lekkers getrakteerd, ’s morgens bij de thee kregen ze een stukje gebak en bij de lunch een stuk chapati. We hadden ook popcorn willen trakteren maar op dat moment kwam er iemand van buitenaf broodjes trakteren, dus lieten we de popcorn maar zitten.De toeters die we ze hadden gegeven waren ook een groot succes. Mijn oren piepen er nog van (grapje). Het was een leuke, maar ook vermoeiende dag geweest. ’s Avonds ging iedereen goed slapen (dat is wel eens anders)!

Oud & Nieuw
Ook dit feest hebben we op Babies Home gevierd en ik moet zeggen dat dat hier niet zoveel voorstelde. Het was trouwens erg warm (oudjaarsdag 35-40 graden en nieuwjaarsdag zelfs 44 graden) en dat brengt je niet echt in de stemming. Hoe was het weer in Nederland? ’s Avonds na het avondeten van de kinderen hebben we nog even met hen gedanst en gespeeld tot het donker was en toen hebben we sterretjes en een soort vuurpijlen met ze aangestoken en iedereen kreeg een gloeistaafje. Daarna zijn de kinderen naar bed gegaan. Wij moesten snel wat eten om vervolgens op tijd in de kerk te kunnen zijn voor de avondmis. Deze begon om 21:00 uur en duurde tot 22:30 uur. Daarna hebben we op Babies Home 1,5 uur aan tafel (met wat pinda’s en mandazi’s) zitten wachten tot het 24:00 uur was. Dat was eerlijk gezegd best saai. Om 24:00 uur zijn we naar buiten gegaan en hebben we geklonken op het nieuwe jaar. Daarna hebben ook wij een paar “vuurpijlen” en sterretjes aangestoken en dat was het eigenlijk. Ik heb verder in de wijde omgeving geen vuurwerk waargenomen, alleen getrommel en gejoel (door vrouwen). Na middernacht hebben mama en Linda nog even gebeld. Dat was natuurlijk wel heel leuk!! In Nederland was het toen nog wel geen Nieuwjaar, maar als we daarop hadden moeten wachten had ik nog 2 uur op moeten blijven. In Nederland zou dat waarschijnlijk geen probleem zijn geweest, maar hier.... Ik was blij dat ik naar bed kon, mede omdat ik ’s morgens toch weer om 6:00 uur uit mijn bed moest om voor de kinderen te zorgen. Dat gaat hier allemaal gewoon door.

Voorlopig hebben we wat mij betreft weer genoeg gefeest, hoewel het over een paar weken voor mij toch weer feest is, want dan komt mama me opzoeken! Daar kijken we allebei erg naar uit.

Benzine tekort
Sinds de uitslag van de presidentsverkiezingen in Kenia bekend is gemaakt 27/28 dec. ‘07 is het in het westen van Kenia (bij de Oegandese grens) erg onrustig. Hier hebben jullie vast wel over gelezen in de krant of beelden van op tv gezien. Gelukkig hebben wij hier van die onrust helemaal geen last. Waar we wel last van hebben is het feit dat de grens hierdoor gesloten is. Normaal gesproken wordt er (in dit deel van Oeganda) vanuit Kenia benzine en diesel etc. ingevoerd. Omdat de grenzen gesloten zijn wordt er niets meer ingevoerd en de benzine (& diesel) prijzen zijn enorm gestegen omdat er bijna niets meer te krijgen is. Normaal betalen ze hier ±2500 shilling voor een liter benzine, nu ±10000 shilling (4,5 euro) en 1900 sh. voor diesel, nu 5000 sh. Benzine is dus altijd al vrij duur maar nu helemaal. Er rijden nu dus veel minder taxi’s, en als ze nog rijden betaal je het dubbele van normaal. Bij de meeste tankstations mag je nog max. 10 liter benzine tanken als je uberhaupt nog kunt tanken. We kunnen dus wel weg uit Iganga, maar zoals je wel begrijpt doen we dat alleen als het echt nodig is.
Ik hoop dat deze troubles niet al te lang aanhouden, want over een paar weken moet ik toch het land uit en het liefst naar Kenia omdat dat het dichtste bij en dus het goedkoopste is. Anders wordt het gewoon een ander land, maar dat zie ik de komende weken wel.

Nu ga ik er echt mee stoppen, want het is weer een erg lang verhaal geworden.

Allemaal de allerbeste wensen voor 2008! Maak er een mooi jaar van en tot ziens!

Veel liefs Sabine (Nairuba, The tall girl; nieuwe bijnaam)

• 05 Januari 2008 - 12:33

Sjaak:

proficiat met je verjaardig nog vele jaren,je hebt het goed naar je zin ,fijn voor je.blijf je in afrika??????

• 05 Januari 2008 - 13:56

Suzan:

Ha die Sabine!

Wat leuk zeg om zo je verhalen te lezen. En wat een gave foto's heb je gemaakt. Krijg je echt een goed beeld van...
    Heb je ondertussen ook al gehoord dat Kirsten en Jeroen een baby hebben gekregen. Geboren op 1 december en hij heet Lucas. Leuk hè!
    Hier gaat alles ook zijn gangetje. Nu twee weken vakantie gehad en maandag gaan we weer starten met the kids. Heb er wel weer zin in. Oh als ik jou dan zie werken / genieten met die kinderen krijg ik toch wel kriebels.
    Voelt het voor jou nu ook echt als werken of is het meer een vakantie-gevoel wat je daar hebt.

Nou we horen wel weer van je...
    Geniet er maar lekker van.
    Heel veel groetjes Suzan

• 05 Januari 2008 - 16:31

Randy En Ilse:

Hee Sabine,
    Voor jou ook nog een heel gelukkig nieuwjaar! Fijn dat je het zo leuk hebt. Flink gefeest de laatste weken. Mooi zo, lekker genieten!
    Je hebt ondertussen toch al veel voor elkaar gekregen daar he? Ook veel dingen al gedaan echt in dienst van het weeshuis. En veel spullen gegeven. Dat vind ik leuk om te lezen.
    Heel veel plezier en succes met alles weer. Zorg dat je niet ziek wordt en gezond weer thuis komt. En heeeeel veel plezier met je moeder als ze over een paar weken komt. Die zul je stiekem toch ook wel missen of niet? Geniet ervan.
    Groetjes Randy en Ilse en Bertje.

• 05 Januari 2008 - 20:13

Carlo & Yvonne:

sabine,
    nog gefeliciteerd met je verjaardag en al het goede voor 2008 toegewenst.
    groetjes en pas goed op jezelf.
    carlo en yvonne

• 05 Januari 2008 - 23:02

Frieke:

Nou nou, wat een feestbeest ben je toch!! Wel gaaf hoor om dat allemaal mee te maken, omdat ik niet op het project woon is dat toch wat minder.
    En natuurlijk nog gefeliciteerd met je verjaardag!
    Fijn dat je moeder komt, ze had nog een berichtje achtegelaten op mijn weblog, erg leuk! Het is inderdaad echt fijn om vertrouwd bezoek te hebben.
    Het allerbeste voor 2008 en we zien elkaar weer dit jaar,

groetjes Frieke

• 06 Januari 2008 - 00:15

Tonny:

Hi Sabine,
    Inderdaad weer een heel verhaal, maar daardoor weten we heel goed waar jij je allemaal mee bezig houdt. Bovendien is het erg interessant om te weten hoe dingen daar gebeuren. Jij kunt ze nu "first hand" meemaken en daardoor beleven wij het een klein beetje mee. Behalve die 40 graden dan, want hier moesten we met oud en nieuw toch echt een jas aan doen. Ik heb heel even in mijn dikke trui buiten gestaan, maar een jas was toch zeer behaaglijk. Het viel dus mee voor Nederlandse standaards. We hebben een uur buiten kunnen staan om al het vuurwerk te bekijken, zonder aan de grond vast te vriezen. Altijd fijn.
    Ik heb het samen met Gary in Den Bosch gevierd en daar werd me toch wat vuurwerk afgeschoten. Een buurman van de vrienden waar we verbleven, kwam zelfs met een zak rotje aanzetten, omdat hij er zoveel had, dat hij ze niet eens zelf allemaal kon afsteken. We hebben hem toen een handje geholpen, maar op een gegeven moment wordt het toch eentonig.

Alweer een nieuw jaar! Wat gaat de tijd toch supersnel. Overmorgen al terug naar school en na vier weken carnaval.
    Ik zal het nog druk genoeg hebben, want de verbouwing is eindelijk begonnen. Het plafond in de woonkamer ligt eruit en we hebben een groot gat in de badkamervloer voor een nieuwe afvoer. Geeft wel aparte geluiden als je in de keuken bent, want je kunt zo door het gat de wc zien staan.
    Gary vertrekt morgen ook weer, dus het gewone leventje staat weer om de hoek.

Ik lees bij Meintje Delisse op de site, dat Mari en zijn familie (die bij haar in New York geweest zijn) ook een leuke kerst hebben gehad. Weer heel anders, dan in Nederland. Maandag krijgen we alle verhalen te horen op school. De kinderen die op skivakantie geweest zijn met een lekkere gezonde kleur en de anderen vol met welke leuke dingen ze gedaan hebben. Ben weer benieuwd.

De ICC cursus, die Janny en ik doen, is over een paar maanden ook afgelopen en we moeten nu het beleid gaan schrijven voor Kunst en Cultuureducatie. Ook moet er een Plan van Aanpak komen voor 12 maart. Nog genoeg te doen dus.

Maar ...... ik zie de bovenkant van mijn verhaal al niet meer op deze bladzijde, dus het is wel weer lang genoeg.

Groetjes en tot de volgend keer!
    Tonny

• 08 Januari 2008 - 18:56

Marion :

Hoi Sabine,

wat een ervaring om die feesten op deze manier mee te maken. Het klinkt allemaal erg gezellig. Fijn dat je een leuke verjaardag hebt gehad en op de foto's kun je zien dat de kinderen echt genieten van jullie aanwezigheid.

liefs Marion van Tiel

• 09 Januari 2008 - 15:39

Ilke:

hoi sabine,

leuk om te lezen hoe het met je gaat en wat je allemaal meemaakt. En prachtige foto's. Ik wilde je nog een goed 2008 wensen, met dit werk lukt dat zeker je doet veel goeds voor andere.

Heel veel groetjes en wij volgen het van een afstand.Ook de groeten van Jeffrey en een kuffel van Thijs & kris.

• 11 Januari 2008 - 18:02

Silke:

hee lieve sabine

hoe gaat het.
    ik mis je heel erg.
    en nog een gelukig nieuw jaar maar ook de beste wensen voor jou en de kinderen en ook de anderen mensen die er ook mee helpen.

heel veel groetjes silke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

• 12 Januari 2008 - 18:26

Jolijn En Margo:

lieve juf Sabine.
    we vinden het erg mooi wat je allemaal met deze kindjes doet. de foto's vinden we erg mooi.We missen je wel op de Mariaschool.

• 14 Januari 2008 - 08:01

Marielle:

Hoi Sabine,

ik had net het laatste verhaal van frieke gelezen en dacht ook jouw site weer eens te checken. Leuk om te lezen dat je jouw verjaardag daar gevierd hebt, bijzonder hoor. En natuurlijk nog gefeliciteerd! Zo te lezen gaat het goed met je en mooi om te zien dat de kinderen zo'n plezier hebben. Ik denk dat zij heel veel geluk hebben dat er zo goed voor ze gezorgd wordt.
    Ik schreef het aan Frieke al, maar dat geldt net zo goed voor jou, ik vind het erg knap dat je dit doet. Keep up te good work en vooral ook veel genieten.
    Ik hoop dat jouw reis naar Kenia doorgaat, daar is ook zoveel moois nog te zien.

groetjes van Marielle (van de Keien)

• 14 Januari 2008 - 10:31

Jordy En Sander:

Dag lieve juf sabine
    heel gelukkig nieuwjaar en wij hopen dat je nog heel veel mooi,s mag beleven in oeganda en tot kijk op de maria school

• 14 Januari 2008 - 12:44

Tiny Willy:

Hoi Sabine,

Fijn dat het met jou ook goed gaat zo ver van huis.Leuke foto's en wat een lieve donkere snoetjes!
    Je was jarig las ik,nog van harte proficiat,de beste wensen voor 2008 en nog vele leuke dagen met de kids!
    Groetjes van de ouders van Frieke.