SOROTI
Door: Sabine
Blijf op de hoogte en volg Sabine
20 September 2007 | Oeganda, Iganga
Wat leuk om al jullie reacties te lezen. Ik krijg zo wel de indruk dat er veel mensen met me meeleven en dat geeft me een goed gevoel.
BABIES HOME
Bij het weeshuis zelf hebben we de afgelopen dagen al een aantal keren geholpen bij het wassen, aankleden en naar bed brengen van de kinderen, en natuurlijk hebben we ook al veel met ze gespeeld en geknuffeld. Ik begin de kinderen langzaam uit elkaar te houden, soms nog aan de hand van de kleding, maar ook steeds vaker aan hun lengte, gezicht en gedrag. Dat is ook ongeveer het enige waaraan je ze kunt herkennen, want ze hebben (bijna) allemaal hele korte kroesharen, bruine ogen en als ze naar school gaan hebben ze ook nog eens dezelfde kleren aan.
Ik begin ook een klein beetje te wennen aan het eten dat ze hier serveren. We eten hier 2 keer per dag warm, en dan meestal echte Oegandese gerechten, en dat houd in dat het vooral erg droog en smakeloos is. Enkele voorbeelden zijn pocho (maismeel) met dodo (soort spinazie), bruine bonen, matoke (gebakken banaan, dat smaakt naar aardappels), casave (een of andere gebakken wortel). Ik begin een beetje aan het eten te wennen, maar ben toch ook wel blij als we in of na het weekend zelf kunnen gaan koken. We hebben wel al wat inkopen gedaan, maar groenten etc. gaan we op de markt halen en ze hebben ons geadviseerd om daar eerst een keer met iemand van het weeshuis naar toe te gaan, dus dat doen we dan maar.
ONS HUISJE
Marielle en ik hebben samen een huisje op het terrein van het weeshuis. We hebben een woonkamer (met koel-/vrieskast), 2 slaapkamers, 2 badkamers met douche en gewone wc's die we tot nu toe gewoon kunnen doorspoelen, een keuken en bijkeuken met kraan. Hoewel we 2 slaapkamers hebben, slapen we samen op 1 kamer. De andere is veel kleiner en donkerder. Hier moeten we ook een deel van onze was ophangen (ondergoed mogen we niet buiten ophangen), dus dat is niet echt lekker slapen. De bedden hebben een latten bodem en liggen goed. Voor het huisje is een gezamenlijke ruimte, waar de zorgmoeders (vrouwen die voor de kinderen zorgen) en andere werkers eten en 's avonds rondhangen. Het weeshuis staat dichtbij de hoofdweg naar Iganga, maar het is wel een half uur lopen om in het centrum te komen, soms nemen we dan ook een bodaboda (fiets- of brommertaxi).
SOROTI
Dinsdag zijn Marielle en ik samen met zuster Lucy naar Soroti gegaan om een meisje (Scovia) uit het weeshuis naar school te brengen. Zij is slechtziend en gaat naar een school voor blinden en slechtzienden. Zij zit daar intern. Wat je op zo'n dag allemaal niet meemaakt, echt niet te geloven.
We hebben ongeveer alle soorten van vervoer op 1 dag gehad. We zijn eerst met de auto van het weeshuis naar het centrum van Iganga gereden. Vandaar zijn we met een lijnbus (zoals wij die in Nederland ook kennen) via Mbale naar Soroti gereden. Op weg naar Mbale kwam er een vrouw met een klein kindje naast me zitten. Ze zaten nog maar net in de bus of er werd een borst uit haar blouse gegooid (letterlijk). Ze ging dus heel openlijk haar kind in de bus zitten voeden. Als het kind genoeg leek te hebben stopte ze hem terug in haar blouse en even later haalde ze hem weer tevoorschijn (wel 'n keer of 4). In de bus zat ook een man die een verkooppraatje hield over medicijnen (erg interessant). Toen de vrouw die naast me zat uitstapte, kwam hij naast me zitten. Binnen een half uur had ik mijn eerste liefdesverklaring binnen (het was me toch een griezel). Ik was dan ook blij dat wij in Mbale moesten overstappen en hij niet. Zodra je met de bus ergens stopt, staan er meteen allemaal verkooplui bij het raam die hun koopwaar in je gezicht willen duwen of komen bedelen om geld. Toen we moesten overstappen stond er een enorme rij mensen bij de uitgang te dringen om de bus in te kunnen (wij konden bijna niet meer uitstappen). Er gaat namelijk maar 1 keer per dag een bus en als je die mist heb je dus dikke pech. In deze lijnbussen worden ook niet meer mensen toegestaan dan het aantal zitplaatsen. Dat is bij een matatu (taxibusje) wel anders, maar dat lees je zometeen. In Soroti moesten we eerst nog wat boodschappen doen voor Scovia. Zij moeten echt bijna alles zelf meebrengen (handvegers, schoenpoets, waspoeder, etc). Vervolgens gingen we met een bodaboda (brommertaxi) naar de blindenschool. Wat je daar dan te zien krijgt, kun je je in Nederland echt bijna niet voorstellen. Er is geen duidelijk aangelegd pad waar de kinderen over kunnen lopen, maar gewoon een zandpad. Om alle gebouwen ligt een stoep en verder zijn er in de gebouwen ook overal op en afstapjes. De slaapzalen zijn ontzettend rommelig en vol. Ik heb echt bewondering voor de wijze waarop de kinderen zich hier weten te redden. Voor zover wij te horen hebben gekregen, krijgen de kinderen wel in kleine groepen van max.15 les, dus dat is wel iets positiefs. Waarschijnlijk gaan Marielle en ik nog een keer terug om te kijken hoe het er dagelijks aan toe gaat, want deze week kwamen alle kinderen zich na een maand vakantie weer melden, dus dan krijg je niet echt een helder beeld.
De terugweg naar Iganga hebben we in een matatu (taxibusje) afgelegd. Dit zijn busjes voor 15 personen incl. chauffeur, maar deze worden altijd helemaal vol gepropt, dus ook deze keer. Gelukkig mochten Marielle en ik het eerste stuk (van Soroti naar Mbale) voorin zitten, maar het tweede stuk zaten we gewoon achterin. We zaten met 22 mensen in het busje. Naast de chauffeur rijdt er achterin nog iemand anders mee, die het geld van iedereen ontvangt. Voor deze man was eigenlijk helemaal geen plaats meer, maar hij kwam gewoon helemaal over mij heen gehangen, zodat hij er toch in paste en de deur ook nog dicht kon. Als er van achteruit iemand uit moest stappen (de busjes stoppen werkelijk overal langs de route), moesten er eerst een aantal andere mensen uitstappen. Een hele belevenis dus. Onderweg was er ook nog een deel van de weg compleet overstroomd. Het water stond tot aan de kuiten. Alle auto's moesten dit deel 1 voor 1 afleggen.
Verder gaat het hier allemaal zijn gangetje en begin ik steeds beter door te krijgen hoe het hier allemaal gaat. Het is over het algemeen erg mooi weer (zonnig, tussen 25 en 30 graden), maar we hebben ook al een paar flinke buien gehad. Maandagmiddag heeft het hier de hele middag gegoten en dan staat meteen alles blank en wordt alles glibberig. De grond bestaat hier namelijk uit een soort klei.
NIEUW TELEFOONNUMMER
Ik heb ook een nieuw telefoonnummer (mocht je me toevallig ooit willen bellen). Het nummer is 00-256-773239859. Je kunt echt heel goedkoop bellen als je voor dit nummer eerst 0900-9848 intoetst (13 cpm). Het kan zelfs nog goedkoper (6cpm). Dat 0900 nummer ben ik even vergeten, maar je kunt het vinden op www.telestunt.nl (dit nummer werkt niet altijd)
Het is wel een heel lang bericht geworden, maar hopelijk wel leuk om te lezen.
Liefs Sabine
PS. Tonny, succes met de verhuizing!
PS2. Anita, ik zal zo proberen om nog wat foto's op de site te zetten, maar dit gaat helaas niet zo makkelijk. Als het hier niet lukt probeer ik het binnenkort als we een keer in Jinja (grotere plaats) zijn.
PS3. Michiel en Anneke hartelijk gefeliciteerd met jullie huwelijk. Ik hoop dat jullie een hele leuke dag hebben gehad.
PS4. Anne en Mila, jullie ook van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk. Dat was wel een verrassing.
DOEI DOEI
20 September 2007 - 14:33
Nienke:
Heej Sabine,
Fijn om te lezen dat je je draai al begint te krijgen daar! Het lijkt me wel een hele bijzondere ervaring. Ik ben benieuwd naar de foto's
Groetjes Nienke -
20 September 2007 - 14:48
Lisette:
hoi sabine!
wat gaaf dat jullie er al zijn!!
geniet er lkkr van, en ws tot in oeganda! -
20 September 2007 - 15:34
wel een leuke uitdaging , -
21 September 2007 - 08:00
Anna:
hai sabine,
fijn om te horen dat het goed gaat:)
geniet van alles de komende tijd, en doe maar heel veel knuffels aan de kinderen!
groetjes, anna -
21 September 2007 - 09:58
Jozef:
Ik zag vandaag op het nieuws dat grote delen van Oeganda overstroomd waren en de VN hulp aanbiedt. Ik hoop dat jullie daar niets van merken???
En ja, de namen van de kinderen :) Over een tijdje kun je je echt niet meer voorstellen dat je er ooit moeite mee had.....
Ik hoop dat het jullie, de kinderen, de zusters, de zorgmoeders en al het andere personeel (John o.a. :)) goed gaat.
Jozef -
21 September 2007 - 11:35
Moeder Van Frieke:
Hoi Sabine,leuk om te lezen hoe jij alles ervaart. Het is een hele belevenis voor jou en Frieke.Maar ik vindt het geweldig wat jullie doen.Veel succes en ik volg je op je site.
Groetjes Tiny
21 September 2007 - 23:22
Tonny:
Wat een verhaal zeg. Ik vind het wel leuk om te lezen, dat je het toch meer naar je zin gaat krijgen. Zie je wel, dat het beter wordt. Het feit dat je nu al woordjes weet zegt al genoeg. Ik zou nog zitten denken hoe ik alles in Gods naam uit elkaar zou moeten houden.
Het is wel iedere dag een hele belevenis daar. Misschien kun je wat receptjes doorsturen van dat heerlijk klinkende eten (hihi).
We hebben vandaag de sleutel(s) gekregen. Het huis ziet er leeg toch anders uit, dan met alle knusse dingen erin. Nu zien we pas hoeveel er nog gedaan moet worden. Ik denk dat we de tijd die jij weg bent daar wel voor nodig zullen hebben.
Gary ziet het al helemaal (niet) zitten. Ik denk maar zo: straks is het zoals wij het willen en we blijven er voorlopig toch (jaartje of twintig dacht ik zo).
Alle leerkrachten werden vandaag om 11.45 de klassen uitgezet. De ouders namen het over en hebben met de kinderen iets besproken. We denken misschien iets over verjaardagen van ons, maar zeker weten doen we dat niet. Best grappig, want we wisten geen van allen waar we naar toe moesten.
Vandaag heeft Paul bij mij in de klas zijn pols gebroken. Hoorde de bel en wilde vlug de klas in en viel toen ongelukkig van het klimrek af. Wat kon die hard gillen. Het ergste was, dat ik eerst dacht dat ze me voor de gek aan het houden waren, omdat dat wel vaker gebeurt. Niet dus! Hij kon na een bezoekje aan het ziekenhuis gelukkig toch weer lachen.
Zo, ik zal nog wat plek over laten voor de rest.
Tot de volgende keer en succes met het koken in je eigen plekje.
Groetjes Tonny -
22 September 2007 - 14:31
Jeannine:
Hoi Sabine, ik kijk vandaag voor het eerst op je site, omdat het briefje wat ik in mijn agenda had geplakt tegenkwam. Ik had het stuk over je in het Udens Weekblad gelezen. Het is een hele uitdaging die je nu bent aangegaan. Ik wens je heel veel succes!! Ik lees graag regelmatig hoe het met je gaat zover weg...
Groetjes Jeannine Derks (van Collenburg) -
22 September 2007 - 22:42
Hoi Sabine:
Wat een verhaal. Nu al een hele beleving en er komt nog veel meer. Wij wensen jou veel succes en volgen jouw site. Hier in Berghem is alle oke.
groetjes, ome Leo, tante Lenie
en de kids. -
23 September 2007 - 15:40
Margo:
Hoi Sabine,
Met alles wat ik tot nu toe heb gelezen, krijg ik steeds meer bewondering voor je initiatief om een aantal maanden naar Oeganda te gaan om daar, anders dan op de Mariaschool, met kinderen op te trekken. Wat een indrukken zul je elke dag binnen krijgen, ben je daar 's avonds niet doodmoe van ? Die indrukken die Tonny opdeed op haar cursusmiddag kunnen, volgens mij hoogstens 1% zijn van wat jij op een middag opdoet.
Hier in de krant gelezen dat de regenbuien in Oeganda ervoor zorgen dat er veel wateroverlast is. Vandaag, zondag, hebben we een prachtige eerste officiële herfstdag gehad. Helaas voorspellen ze voor morgen ook hier weer regen.
Sabine, geniet vooral van je tijd in Oeganda, ik hou je site zeker bij en zal nog eens wat van me laten horen.
groetjes, Margo -
23 September 2007 - 15:43
Margo:
In het vorige berichtje is een belangrijk zinnetje weggevallen. Ik hoop namelijk dat je niet veel last zult hebben van die wateroverlast. Het vervoer over de wegen daar is, zoals je beschreef, al moeilijk genoeg.
nogmaals groetjes, Margo
23 September 2007 - 16:59
Peet Tante:
Hoi Sabine.
Super, we hebben je belevenissen gelezen, maakt wel indruk. We blijven je volgen.
Groetjes ome Ad en tante Tiny.