GELDZAKEN
Door: Sabine
Blijf op de hoogte en volg Sabine
14 November 2007 | Oeganda, Jinja
Met de kinderen van de dagopvang hebben we de laatste tijd al regelmatig activiteiten gedaan zoals bijv. bellen blazen (zij vangen de bellen en ze mogen proberen te blazen), ballen gooien, met ballonnen spelen, kleuren, waterverven, etc. Omdat we wat meer creatieve dingen met de kinderen willen doen (vooral tijdens dagopvang voor de kleintjes, maar ook met de schoolkinderen) zijn we afgelopen donderdag gaan shoppen in Kampala. Bij de Aristoc (een grote boekenwinkel vergelijkbaar met Edele Brabant) hebben we allerlei soorten papier, scharen, plak, klei, krijtborden en krijt etc. gekocht. Nu kunnen we wat structureler activiteiten aanbieden en de kinderen ontwikkelen hun (fijne) motoriek. Kun je je voorstellen dat een kind van 4 jaar nog nooit een schaartje of klei in handen heeft gehad?!
Bij een staalbedrijfje hebben we speeltoestellen voor buiten besteld (wip en klimrek). Verder laten we kapotte speeltoestellen repareren en er komt nog een zandbak.
Vandaag is er ook een begin gemaakt aan de uitbreiding van het geitenhok. Er waren ondertussen 7 geiten maar er was voor maar 4 geiten fatsoenlijk plaats. De andere 3 staan samen in een klein hokje. Omdat ze daardoor geen zicht hebben op wat iedere geit precies eet en omdat ze zich daar niet voldoende kunnen bewegen en ontwikkelen en waarschijnlijk dus minder melk produceren worden er 4 nieuwe hokken gemaakt aan de andere kant van het buitenverblijf voor de geiten. Hopelijk komen er dan ook weer wat nieuwe jonge geitjes zodat er meer melkproduktie is en de kinderen vaker pap van melk kunnen krijgen i.p.v. pap van water.
Daarnaast zou ik hier graag een varkensverblijf willen laten maken en een aantal varkens aanschaffen. Dit zou veel geld en eten voor de kinderen kunnen opleveren. Ook de zuster zou dit graag op haar terrein hebben maar helaas is de mogelijkheid er volgens haar nu nog niet. Bij de plek waar het varkensverblijf zou moeten komen, staat nog geen hekwerk, waardoor iedereen de varkens weg zou kunnen halen. Dat hekwerk kan volgens de zuster niet geplaatst worden voordat de weg die langs het weeshuis loopt is opgeknapt. Daarvoor zijn ze dus afhankelijk van de regering. Dit ga ik binnenkort nog eens beter uitzoeken. Ook wil ik buiten het weeshuis gaan kijken waar ik het geld dat ik met al jullie hulp bij elkaar heb gekregen aan zou kunnen besteden. Ik vind het zelf namelijk veel belangrijker dat het goed besteed wordt dan dat het persé in het weeshuis geïnvesteerd moet worden.
Verder gaan we hier nog steeds bijna elke zaterdag met 2 kinderen zwemmen. We maken er echt een heel dagje uit van. ’s Morgens rond 9 uur vertrekken we en ’s avonds tussen 5 en 6 uur komen we terug. De laatste 2 keren waren echt super leuk. Deze kinderen (Aseri, Ruben, Peace en Timothy) waren lekker vrij in het water, dus daar konden we heerlijk mee spelen. Ze wilden ook vaak het water in. Peace en Timothy durfden zelfs alleen in het water te spelen, dus konden wij lekker genieten van de zon. De meeste andere kinderen vinden het dagje zwemmen ook geweldig, maar zijn wel een beetje bang in het water en willen er dan ook niet zo veel in. Tijdens zo’n dagje verwennen we de kinderen ook echt een beetje. Als we in Jinja aankomen gaan we altijd eerst wat fanta drinken (met soms een plakje cake erbij), ze krijgen een bord heerlijke friet met fanta als lunch en soms nog een snoepje of koekje.
Veel liefs Sabine
14 November 2007 - 16:40
Suzan:
Hey sabine,
wat dacht je van het project (weeshuis) waar veel kinderen na het babies home heen gaan? Daar hebben ze echt niks en helemaal geen sponsers. Het is heel anders dan de projecten in Jinja. Je moet maar eens vragen of je daar een kijkje mag nemen. ZEi hebben echt niks. Alleen de kleren die ik of sister elisabeth ze heb gegeven etc. Namaddi, Jozef en baliqudembe (broertje Valentine) zitten daar. Het is langs de nijl vlak bij jinja!!
gr suzan -
14 November 2007 - 16:41
Sjaak:
je bent al bruin hoor,leuke kinderen,je raakt eraan gewend,en je kunt ze neit meer missen,dus je blijft in afrika????? -
14 November 2007 - 18:24
Linda:
Hé zus,
dat klinkt erg gezellig allemaal en de foto's zijn super. Dat waterverven zag er leuk uit. Misschien dat je ze ook een keer kunt later vingerverven (lekker kliederen) of hun gezichtjes kunt smincken.
Veel succes met het verbreden van de 'bestedings'horizon. Die goede doelen zul je echt wel vinden.
Tot de volgende keer.
doei doei -
14 November 2007 - 20:11
Carlo En Yvonne:
hoi,
goed dat je eens buiten de deur gaat kijken wat je zou kunnen doen.de kinderen in jullie huis zijn natuurlijk wel straatarm maar ze hebben te eten, slapen,spelen enz. er zijn er denk ik heelaas ook die niks te eten hebben.
maar goed dat ik niet hoef te kiezen.ik zou straatarm terugkomen.veel succes ermee wij vertrouwen erop dat jij de juiste keuze kunt maken.
groeten en pas goed op jezelf carlo. -
15 November 2007 - 14:02
Klas 1/2 B:
Lieve juffrouw Sabine,
We vonden de foto's mooi. Ze waren aan het zwemmen en waterverven. Wat zat er in het drinkflesje?? Komen in oeganda ook sinterklaas en zwarte piet. Bij ons komt hij zaterdag. Wij zijn lief geweest.
Wat voor klimrek hebben jullie gekocht??
Wij vonden de glijbaan het mooiste.
Groetjes en kusjes van alle kinderen. -
17 November 2007 - 20:12
Tiny:
Dag Sabine,
Zo te lezen weet je aardig je tijd te vullen. De zaterdaggroep volgt je. Volgens mij heb je het zo naar je zin dat het lastig zal worden om weer terug te komen naar onze omgeving.
Groetjes van alle lopers en loopsters van De Keien. -
20 November 2007 - 11:09
Lieke:
Ha die Sabine
Ziet er leuk uit, wat jullie daar allemaal doen! Al die lieve snoetjes van al die kinderen om je heen, moet je wel een heel warm gevoel geven. Wij komen net terug van een weekje La Palma. Mooi eiland, mooie natuur en lekkere temperatuur. Zondag hebben we Sinterklaa binnengehaald, ja, dat hoort er nu voortaan bij. Manu wordt steeds wijzer en alleen maar liever. Update: Mirjam (D2) heeft een dochter Esmee; Inge (D1) heeft een dochter Tess en Kirsten en Ingrid zijn nog bol..
Nog heel veel plezier daar!
Lieke & haar mannen