MOSES
Door: Sabine
Blijf op de hoogte en volg Sabine
14 November 2007 | Oeganda, Iganga
Hoe gaat het in Nederland? Ik heb begrepen dat het al aardig fris begint te worden. Hier blijft het erg warm met af en toe een bewolkte dag tussendoor maar dan is het nog ongeveer 20 graden. Kun je je voorstellen dat wij het dan fris vinden?! Vergeleken met het weer bij jullie is het hier dan natuurlijk nog heerlijk, maar als je elke dag ruim 30 graden gewend bent ..... Begint Nederland ook alweer helemaal in de decembersfeer te komen? Dat mis ik hier wel een beetje. Het is ook best raar dat we richting december gaan, maar dat het zo warm is. Dat geeft ook een hele andere sfeer. Doordat ik afgelopen week een pakketje heb ontvangen met allemaal Sinterklaas-lekkernijen kan ik toch een klein beetje van de sfeer genieten, dus Ilse en Randy... BEDANKT, HET IS HEERLIJK! Ik heb ook mijn eerste brieven en kaarten ontvangen. Mama, Linda, Lorraine en tante Annie BEDANKT! Het is echt leuk om post te ontvangen. Ik kijk er elke keer weer naar uit.
Het is alweer even geleden dat ik een stukje heb geplaatst, maar ik heb het de afgelopen week dan ook heel druk gehad. Ik heb de hele week voor zuster Elizabeth op de computer gewerkt. Zij vroeg of ik voor haar wat gegevens in kon voeren. Dat wilde ik best doen want ik dacht dat het een klein klusje zou zijn, maar toen ik de stapel onder ogen kreeg, had ik meteen een beetje spijt. De regering wil per district duidelijk in kaart brengen hoeveel weeskinderen er in Oeganda wonen en wat de reden is. Alle gegevens van deze kinderen moesten daarvoor in een exel-bestand gezet worden, zodat ze in de toekomst gerichter (preventieve) hulp kunnen bieden. Dat is dus een goede zaak, maar het betekent wel dat ik al 4 dagen van 8:30 – 18:00 uur aan de computer zit en al van ruim 2000 kinderen de gegevens heb ingevoerd. Ik heb er nog zo’n 750 te gaan.
Vorige week maandag (5 nov.) is er een nieuw kindje in het weeshuis gekomen. Zijn naam is Moses (nr. 3) en hij is bijna 1 jaar. Ik weet zijn achtergrond niet precies, maar het is wel overduidelijk dat hij ondervoed is binnengekomen. Volgens de vrouw die hem kwam brengen was hij op dat moment herstellende van malaria, maar ze vertelde ook dat hij altijd alleen maar melk had gehad. Dat is natuurlijk veel te weinig voor een kind van bijna 1. Als je zijn armpjes en beentjes ziet, dan is wel duidelijk dat hij heel hard andere voeding nodig heeft. Zijn armpjes zijn bijna zo dun als mijn duim. Na 2 dagen moesten we alweer met hem naar het ziekenhuis omdat hij niets at. Nadat hij een of andere behandeling heeft gehad is hij nu goed aan het opknappen. Hij heeft zijn eetlust terug en eet nu zelfs pap en een beetje posho. Dat gaat dus de goede kant op. Op dit moment verblijft hij bij de zusters in huis. Zij letten de hele dag en nacht op hem. Als hij wat gewend en aangesterkt is zal hij waarschijnlijk naar een van de slaapzalen gaan. Geen idee hoelang dat zal duren, maar tot nu toe hebben wij dus nog maar weinig met hem te maken.
Ik ben ondertussen begonnen met het nemen van Lusoga les. Lusoga is de taal die ze hier spreken. Het is best een ingewikkelde taal, maar ik wil het toch wel graag een beetje leren spreken. Door deze lessen hoop ik de kinderen wat beter te verstaan en mezelf beter verstaanbaar te maken voor hen. Ze verstaan (en spreken) wel een beetje Engels maar vooral bij de kleintjes valt dat nog best tegen. Ook bij de lokale bevolking dwing je wat respect af als je hun taal een beetje spreekt, waardoor ze je ook minder snel proberen af te zetten (bijv. op de markt). Het valt best tegen om er tijd in te steken, maar dat komt ook omdat ik de afgelopen week dus al zo druk bezig ben geweest. Ik hoop er de komende weken dus wat meer tijd voor vrij te kunnen maken.
Aanstaande donderdag gaan we een weekje op reis. Eerst 3 dagen naar Murchison Falls National Park. Een park in Noord-West Oeganda. Het schijnt best moeilijk te zijn om daar op eigen gelegenheid naar toe te gaan dus gaan we met een georganiseerde groepsreis (max. 8 pers.). Deze wordt aangeboden door een hostel in Kampala. Het kost helaas best wel wat geld, maar als je iets van het land wil zien, moet je er wat voor over hebben. Nu heb ik vorig jaar tijdens mijn reis door Oeganda (en Kenia) natuurlijk al het een en ander gezien, maar naar dit park ben ik nog niet geweest dus ik ben benieuwd. Na dit reisje blijven we nog een paar dagen in Kampala en Entebbe om ook eens rustig de tijd te nemen om deze steden te verkennen. In Kampala zijn we ondertussen al een paar keer geweest maar we hadden elke keer zoveel op het programma staan, dat we niet eens de tijd hadden om de omgeving in ons op te nemen. Daar gaan we nu dus maar eens wat tijd voor nemen. Het enige wat we wel al weten is dat er bij de Shoprite en Uchumi (grote supermarkten) in Kampala heel veel westerse produkten verkrijgbaar zijn. Deze winkels zijn dan ook best duur, maar af en toe als we in Kampala zijn kopen we daar toch iets (lekkers) dat hier niet te verkrijgen is. Voor de afwisseling eten we dan eens vers (bruin) brood i.p.v. het droge witte brood en dan kunnen we ook weer eens een ander gerecht klaarmaken. We hebben onze maaltijden ondertussen trouwens toch alweer met wat nieuwe recepten uitgebreid. Even een klein overzicht van wat we hier al allemaal in elkaar geflanst hebben: spaghetti, rijst met zoetzure saus (en kip), rijst met groenten & kerrysaus, ovenschotel, wortelstamp, Foe Yong Hai, pannekoeken en natuurlijk ook de gewone Hollandse gerechten; aardappels met vlees en groenten of zelfgemaakte appelmoes. We hebben helemaal niet zoveel verschillende producten, maar met een beetje creativiteit komen we een heel eind. Ik zou hier ook nog een heerlijke salade kunnen klaarmaken, maar die lust Marielle helaas niet, dus daar wacht ik nog even mee.
Gisteren heb ik een chocoladecake gebakken. Ik had de oven helaas een beetje te warm ingesteld waardoor de bovenste laag was aangebrand. Maar nadat we die eraf hadden gesneden smaakte de rest heerlijk. Voor herhaling vatbaar dus. De maaltijden die we 2 keer per week bij de zusters nuttigen gaan er ook goed in. Als je maar niet dagelijks hetzelfde eet, smaakt ook dat heel goed. Op de dagen dat we bij hen mee eten (zondag & donderdag) krijgen we meestal posho (soms matoke), dodo, chapati of pasta, friet of aardappelen, vlees of vis en een salade. Genoeg keuze dus en eigenlijk vind ik al deze gerechten tegenwoordig wel lekker. Wat ik echt nog steeds niet lekker vind zijn casave en matoke. Het enige nadeel is dat het eten meestal koud is voordat we gaan eten. We eten soms ook bij de vaders. Daar krijgen we meestal hetzelfde soort eten (iets minder uitgebreid) maar dan is het wel warm.
Vorige week zondag hebben Marielle en ik voor het eerst een eindje gelift. Daar willen we geen gewoonte van maken maar we waren met een matatu op weg naar Jinja toen we met stukken kwamen te staan op een punt waar je moeilijk een andere matatu kon krijgen omdat ze allemaal vol zitten. We besloten onze charmes toen maar in de strijd te gooien om een lift te krijgen. Met z’n tweeën durven we dat wel maar in je eentje is dat niet zo veilig. Al heel snel stopte er een vriendelijke man die ons gratis naar Jinja bracht. De vraag blijft natuurlijk ofdat hij stopte omdat we blank zijn of omdat hij gewoon een vriendelijke man was, maar wij waren in ieder geval heel blij dat we niet dat hele eind (ruim 10 km) hoefden te lopen.
Bijna elke zondag gaan we hier naar de kerk. In het begin gingen we naar de vroege mis (7:30 uur). Deze is in het Lusoga. Omdat we daar echt helemaal niets van verstaan is er geen bal aan. Ik ben toch al niet zo’n kerkganger, maar als je er dan ook nog eens niets van verstaat is het helemaal saai (sorry voor de mensen die ik nu beledig). Daarom hebben we een aantal weken besloten om voortaan naar de Engelse mis te gaan (om ± 9 uur). De missen duren hier 1,5 uur. Ik moet eerlijk zeggen dat het me af en toe toch best wel moeite kost om me er elke zondag weer toe te zetten. Tot nu toe ben ik elke week wel naar een mis geweest (soms missen van 5 uur), maar of ik dit mijn hele verblijf volhoud weet ik nog niet. Er wordt wel veel gezongen tijdens een mis, dat breekt de tijd dan best wel, maar verder is het redelijk hetzelfde als in Nederland. Tijdens de Lusoga-mis zitten er veel dorpelingen in de kerk. De Engelse mis is vooral voor de oudste leerlingen van de basisschool, de leerlingen van het voortgezet onderwijs, de studenten van de universiteit en de beter opgeleide mensen. De kerk zit hier tot 2 keer toe afgeladen vol. De mensen dringen zich echt naar binnen, alsof er iets lekkers te halen valt.
Tot slot wil ik jullie ook nog even melden dat we hier veel huisdieren hebben. Naast de kippen en honden die buiten lopen zit het huis vol kleine goudkleurige mieren, bijna elke avond krijgen we bezoek van een muis en kleine hagedisjes en verder zitten er ook regelmatig spinnen en af en toe kakkerlakken en ander klein ongedierte. De meeste dieren laten we maar gewoon lopen, maar die muis vind ik maar niets en de mieren kruipen ook overal in. We hebben al onze etenswaren die in zakken en pakken zitten al in een bak gezet zodat de muizen daar in ieder geval niet bij kunnen, maar tegen de mieren hebben we nog geen echt effectief middel gevonden. We hebben wel iets gestrooid en we binden alles altijd goed dicht maar toch weten ze zich soms nog binnen te dringen. Soms zit het brood helemaal vol. Dit hebben we nu dan maar in een trommel gedaan, dat werkt tot nu toe wel. Zelfs open pakken melk of sap, boter en ontdooid vlees dat in de koelkast staat zitten soms helemaal vol mieren. SMERIG!!
Dit was het wel weer voor deze keer. Vanaf donderdag ben ik een weekje weg, maar daarna probeer ik snel weer iets van me te laten horen, met mooie foto’s.
Liefs Nairuba (Sabine)
PS. Ik mag tussen al die ‘zwarte’ mensen dan heel wit lijken, toch begin ik al een aardig kleurtje te krijgen.
13 November 2007 - 13:10
Jozef:
Het wordt bijna een dagtaak om de berichten te lezen, maar ik doe het graag :)
Veel plezier nog!
JOzef -
13 November 2007 - 13:28
Marion:
Hallo Sabine,
Wat een verhaal, zeg. Leuk om al die verhalen te lezen.
Dat gedoe met al dat ongedierte lijkt mij ook niet helemaal fris. Je bent allerlei oplossingen aan het zoeken zodat die beestjes er niet met je eten er vandoor gaan.
Is mijn brief ondertussen al aangekomen? Ik had er ook nog wat leesvoer bijgedaan.
Op het postkantoor zei men al dat de brief ongeveer een week onderweg zou zijn.
Vandaag is het best wel koud, vind ik zelf. Afgelopen week heeft het 's nachts zelfs weer wat gevroren.
Komend weekend komt de goede Sint aan in Nederland, en over 1,5 week zullen de udense kinderen hem op de Markt verwelkomen. We hebben al aardig wat pepernoten opgesnoept; hmmm erg lekker
Heel veel liefs en tot de volgende keer -
13 November 2007 - 17:03
Sjaak:
fijn voor je dat het zo gaat,heeft een geest veruimde werking om zo in de natuur,en verantwoordelijk voor de kinderen te dragen,meschien blijf je wel daar??geniet ervan nu kun je het nog doiy -
13 November 2007 - 17:09
Suzan:
had je net een mailtje geschreven maar nu lees ik dit pas. OPlossing voor de mieren!! Er is overal in Jinja een soort wit krijt te koop. Voor 1000. Van deze krijt maak je vooral in de keuken en boven het plakje daan drie dikke lijnen. De mieren kunnen hier niet overheen en meteen de dag erna komen ze al niet meer.
Heeft bij mij heel goed gewerkt. van hele rije mieren naar bijna geen. Ook bij de kast deed ik dat en toen had ik er ook geen last meer van. Elke 1 a 2 weken even opnieuw doen.
Wat lief dat jullie het muisje ook nog steeds hebben!!
gr suzan -
13 November 2007 - 19:12
Carlo En Yvonne:
hoi sabine,
leuk verhaal. als ik dit lees heb ik gemengde gevoelens. aan de ene kant denk je wat een achtergebleven land maar aan de andere kant ook wel modern en gericht naar de toekomst. kijk eens naar het computer werk wat je nou aan het doen bent, dit is toch echt toekomst gericht.
positief toch?
veel plezier op je korte vakantie en let goed op jezelf.
carlo
ps groeten van yvonne -
13 November 2007 - 23:09
Edwin:
Hey Nairuba,
Ik zal ook maar eens een berichtje op je site plaatsen ;-).
Zo te lezen heb je het prima naar je zin daar. Erg leuk om steeds weer je verhalen te lezen.
Heb je inmiddels mijn kaartje ook al ontvangen?
Nou, nog een paar daagjes en mijn grote avontuur gaat ook beginnen. De meeste voorbereidingen zijn gedaan en mijn website is eindelijk af.
Neem maar eens een kijkje op:
www.edwin-around-the-world.com
Groetjes en misschien tot ziens in Afrika,
Edwin -
15 November 2007 - 07:45
Hester:
Hey Sabine!
Wat goed dat je zoveel activiteiten onderneemt met de kinderen en hen zo stimuleert! Dat miste ik echt een beetje toen ik in Zuid-Afrika was. Dan scheelt het ook wel dat ik daar maar een maand was, en voordat je dan een beetje inzicht hebt in wat er speelt en wat je allemaal kunt doen ben je al weer weg. Het wintersfeertje begint hier nu wel echt te komen. Ik was gisteren in Amsterdam voor mijn werk en daar hingen alweer rijen kerstverlichting in de straten. Ziet er altijd wel heel gezellig uit! En volgende week begin ik weer met 'zwartepieten', dus dan heb ik het helemaal te pakken :). Heeel veel plezier met je week reizen, dat zal wel heerlijk zijn, ben je er toch even tussenuit, en natuurlijk nooit verkeerd wat meer van dat prachtige land te zien. Op de laatste foto's zag je ook goed dat het toch wel groen was, dat heb ik op eerdere eigenlijk niet zo opgemerkt. Nou heel veel plezier nogmaals!
veel liefs Hester
O ps: ik heb mijn scriptie ingeleverd, echt zo fijn! -
15 November 2007 - 21:33
Tonny:
Hi Sabine,
Wat een snoesje. Je kunt wel aan zijn gezicht zien dat hij nog veel knuffels van je nodig heeft. Misschien kan er dan een lachje vanaf. Hij ziet er ook moe uit. Jij gelukkig niet. Je ziet er uit alsof je je heerlijk vermaakt.
Wat kleur betreft heb je echt nog wat in te halen hoor, maar je hebt nog effe.
Grappig...al helemaal daar zijn en tijdens het weg zijn nog op vakantie gaan een weekje. Wij zijn op dit moment blij dat we weekend hebben morgen. De kinderen hebben vandaag hun rapporten mee gekregen en dat heeft weer wat late avonden gekost. Heb nog mazzel gehad, want mijn toetsenbord hield er net na het laatste rapport mee op. De laatste letters heb ik met moeite kunnen typen. Vandaag heb ik het omgeruild voor een ander en je bent de eerste die daar de resultaten van ziet.
Veel plezier vanaf donderdag en ik ben heel benieuwd naar je foto's. Ze zullen vast heel mooi en interessant worden.
Tonny