VIES, VIES, VIES - Reisverslag uit Iganga, Oeganda van Sabine Summeren - WaarBenJij.nu VIES, VIES, VIES - Reisverslag uit Iganga, Oeganda van Sabine Summeren - WaarBenJij.nu

VIES, VIES, VIES

Door: Sabine

Blijf op de hoogte en volg Sabine

19 Oktober 2007 | Oeganda, Iganga

Daar ben ik weer. Na de vorige berichten denken jullie misschien wel dat ik nooit op het weeshuis ben, maar dat is wel zo hoor. Soms komen er andere dingen tussendoor en hier doet iedereen alles zoals het komt, dus wat dat betreft raken we al aardig ingeburgerd.

Wat een titel he, maar wel erg toepasselijk voor hier. Het is namelijk zo dat we hier binnen een paar minuten altijd alweer vies zijn. Er hangt hier zoveel stof in de lucht dat onze huid al snel heel bruin lijkt, maar na elke was beurt blijkt dat dan toch weer niet zo te zijn. Hoewel het ik nu toch wel al een beetje begin te verkleuren. Verder komen alle kinderen hier de hele dag aan je hangen en ze willen opgetild worden. Dan zitten ze met hun vieze handen, voeten/schoenen aan onze kleren die meteen weer rood/bruine vlekken hebben van het rode zand hier. In het begin vond ik het maar vies en wilde ik het liefst elke dag schone kleren aan doen, maar dat is echt gekkenwerk. We hadden al snel in de gaten dat dat niet veel uithaalde, dus nu doen we gewoon 'n dag of 3 dezelfde vieze kleren aan. Er valt anders niet tegen op te wassen. Dat moeten we hier ook nog eens allemaal met de hand doen. Zelfs na het wassen en ongeveer 3x uitspoelen wordt het water nog bruin van de kleren. Nou worden we hier niet alleen vies van de kinderen met hun vieze handen, snottebellen etc. maar ook op straat of in de taxi wordt je ontzettend vies. Overal hangt een enorme stofwolk. Zelfs de groene struiken aan de zijkant van de weg zien bruin van de dikke laag stof/zand die over de groene blaadjes ligt.
Wat ook vies is hier, dat is het plasgedrag van de kinderen. Ze plassen echt overal: binnen & buiten, broek omlaag of in de broek. Ze lopen hier soms halve dagen in natte broeken rond. In het begin wisten wij ook niet wat nou normaal is hier, maar het plasgedrag vinden ze heel normaal. De zusters vinden alleen wel dat de kinderen een schone broek aan moeten krijgen als ze nat zijn. Zodra de kinderen kunnen lopen krijgen de kinderen geen luier meer aan. Dat heeft vooral te maken met de uitslag die de kinderen van de natte luiers krijgen. Als ze geen luier aanhebben, kunnen ze zien wanneer ze geplast hebben en kunnen ze verschoond worden. Ook de babies hebben om dezefde reden soms geen luier aan. Verder gebruiken de kinderen hier voor zover wij weten ook geen toiletpapier nadat ze een grote behoefte hebben gedaan, lekker he?! De jongens krijgen ook nooit ondergoed aan en de meisjes alleen (een onderbroek of korte broek) onder een jurkje.

Voordat ik naar Oeganda vertrok heb ik 2 spelletjes gemaakt. Lotto en memory. Vandaag heb ik voor het eerst lotto uitgeprobeerd met 3 kinderen. Voor 2 kinderen was het nog wat te moeilijk. Ze snapten niet dat ze het kaartje dat ze omdraaiden op de kaart met hetzelfde plaatje moesten leggen. De oudste begreep het wel, dus die heeft de kaartjes allemaal neer gelegd. Het belangrijkste was dat de kinderen wel genoten van de extra aandacht die ze kregen. Om het spel te laten slagen zal ik me toch op de oudere kinderen moeten richten.

Ook heb ik vanmorgen weer eens hard gelopen. Het was even afwachten hoe mijn knie hierop zou reageren, maar dat ging gelukkig goed. Ik ben deze keer wel zo verstandig geweest om wat rondjes rond het weeshuis en het veldje voor de kerk te lopen, zodat ik niet weer zou verdwalen en voor het geval dat ik weer last zou krijgen van mijn knie. Echt grappig hoe de mensen op me reageren als ik aan het hardlopen ben. Normaal gesproken roepen ze allemaal Mzungu (blanke) en beginnen ze te zwaaien of willen ze een hand, maar nu niet. Ze roepen wel Mzungu, maar vervolgens beginnen ze heel hard te lachen of lopen ze met een grote boog om me heen. Tijdens het rekken en strekken stonden er gewoon +/- 10 kinderen naar me te kijken. Het is ook wel heel raar om een Mzungu zo bezig te zien. Hier denken ze schijnbaar dat dat eigenlijk niet kan. Echt bijzonder!

Dit was het weer voor deze keer.

Veel liefs Nairuba (Sabine)

• 18 Oktober 2007 - 16:19

Joke En Tonnie:

Hoi Nairuba,
    Wat schrijf je leuke verhalen over de kinderen en het feest enz. enz. Wij lezen alles en blijven zo goed op de hoogte. We wensen jou het allerbeste toe en veel groetjes van
    Joke en Tonnie

• 18 Oktober 2007 - 17:20

Suzan:

hoi hoi,
    het klinkt allemaal heel erg leuk, Leuk ook die foto's!! Zou je een keer een foto van mijn jochie willen plaatsten?

Veel plezier nog en groetjes en knuffels aan iedereen.
    x suzan

• 18 Oktober 2007 - 17:54

Marion:

Ja, dát zijn erg leuke fotos van jou met de kinderen.
    Erg raar dat de kinderen gewoon overal plassen. En zelfs geen wc papier hebben voor de grote boodschap. Al vind ik nu onderhand wel dat onze Eva ook eens mag stoppen met het gebruiken vd luiers. hihi
    Als ik al die verhalen van jou lees, besef ik heel erg goed hoe goed wij het hier in Nederland hebben.

Trouwens ,jouw verslag staat deze week in het Udens weekblad. Erg leuk om zo te lezen, alhowel ik het meeste natuurlijk al weet

Groetjes en tot de volgende x

(ps: zometeen begint de 1e aflevering van het tv programma waar wij aan mee doen... spannend dus)

Marco, Marion en Eva

• 18 Oktober 2007 - 19:35

Henny Toonen:

Hallo Sabine lees regelmatig je verhalen wat schryf je mooi en enthousiast over je werk daar. Ik blyf het zo veel mogelyk volgen en wens je veel succes met alles wat je daar doet en nog gaat doen. Vele groeten van mij.

• 19 Oktober 2007 - 14:03

Stefan:

hey Sabine, leuke verhaal en leuke fotos. Als kinderspel zou vier op een rij daar niet gemakkelijker zijn ? En boter kaas en eieren ? Speel ze, we volgen het hier vanuit het koude Uden op de voet.

• 19 Oktober 2007 - 20:38

Tonny:

Hi Sabine,
    Het gaat je steeds beter af zo te zien. Het wordt steeds natuurlijker om daar te zijn en om met de kinderen om te gaan. Zo te zien voelen ze zich ook erg op hun gemak bij jou. Fijn gevoel zeker.
    Misschien kun je ze een beetje van ons plasgedrag bijbrengen.

Ondertussen geniet je zeker ook van het lekkere weer daar. Hier begint het steeds frisser te worden en iemand zei straks nog, dat het vannacht gaat vriezen. Lekker..........niet dus! De kachel staat aan en we stoken gewoon een beetje meer.

Ons huis is ondertussen wat opgeruimder. Ik had gehoopt, dat de verbouwing met de herfstvakantie zou beginnen, maar het duurt wat langer. Waarschijnlijk wordt het eind november. Brrrr, want de muren moeten eruit.

De kinderen in de klas hebben vanmiddag afgeteld tot het precies tijd was om de vakantie te beginnen. Zou je denken, dat ze daarna vlug weg waren, maar dat is dan ook weer niet zo.
    Ik hoop dat ze je verhaal in de Mamemo in ieder geval lezen.

Groetjes maar weer,
    Tonny

• 20 Oktober 2007 - 18:22

Frieke:

He Sabine,
    Zie je wel, alles komt goed!!! Beetje tijd geven en dan wordt het helemaal jouw plekje daar!! Wat leuk om die foto´s met de kinderen te zien! Wat een dropjes! Je hebt al veel gezien en meegemaakt, leuk zeg!
    En alweer een maand daar, ja gaat snel zo he. Ben alweer over de helft voor 2 maanden. Gelukkig wordt het weer hier ook beter, want de winter hier is echt koud en deprimerend grijs. Maar goed, hou ons op de hoogte! Geweldig leuk om te lezen.

Liefs Frieke

• 21 Oktober 2007 - 10:39

Tineke Verkuijlen:

Hoi Sabine,

Het is leuk en boeiend om je verhalen te lezen. Geweldig dat je daar ook gaat hard lopen. "De Keien" volgen jou via de site.
    Veel succes!

Groeten van Tineke,
    een loopmaatje van de woensdagavondgroep.

• 22 Oktober 2007 - 12:20

Lindy:

Ik heb vandaag jouw site van ons mam gehad en aangezien het herfstvakantie is, ben ik maar eens gaan lezen.
    Ik vind het echt knap wat je daar allemaal doet. Echt een gave ervaring.
    Het zal voor mij wel weer even duren voordat ik buiten Europa kom. Marcel blijft liever in Europa en ik ben afgelopen jaar aan de deeltijdopleiding van de Pabo begonnen, dus druk, druk, druk en weinig geld. Afgelopen weekend ben ik definitief oververhuisd naar Marcel.
    Nog heel veel plezier daar en ik zal vanaf nu zeker je verhalen blijven lezen.

Groetjes Lindy

• 22 Oktober 2007 - 12:39

Margo:

Fijn dat je dat vieze gevoel van je af kunt zetten en je kunt aanpassen aan de omstandigheden daar. Ik kan me voorstellen dat je er heel erg aan hebt moeten wennen. Maar het feit dat de kinderen aan je lopen te trekken en opgetild willen worden moet je toch ook weer een heel dankbaar gevoel geven. Op dit moment is het herfstvakantie en buiten is het fris, maar er is een stralend zonnetje. We boffen dus.
    groetjes en geniet !

• 22 Oktober 2007 - 21:31

Carlo En Yvonne:

hoi
    hoe gaat het ? ik vanavond echt de tijd genomen om al jou verhalen te lezen en fotos te bekijken.respect hoor ik zou het niet kunnen.
    vanaf vandaag blijf ik het ook goed volgen eerder ging niet druk en op vakantie geweest.heb je al iets kunnen doen met het geld dat wij geschonken hebben, en wat dan.
    ik hoor het wel.
    veel geluk en pas goed op jezelf

• 24 Oktober 2007 - 19:00

Kristel:

Hoi Sabine,
    Wat leuk om je verhalen te lezen! Ik zag deze site in het Udens Weekblad. Ik ga je belevenissen zeker volgen!! Veel plezier en succes daar, veel groetjes van Kristel van Duijnhoven